ANTIOXIDANTII – DE CE SUNT ACESTIA IMPORTANTI?

Antioxidanţii pot fi definiţi simplu astfel: un complex de elemente nutritive (vitamine şi minerale) şi enzime specifice care au rolul de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi, adică de a neutraliza moleculele de oxigen instabile, ajutând corpul să nu-şi distrugă propriile celule. Antioxidanţii mai sunt cunoscuţi ca nişte compuşi ce au capacitatea de a opri oxidarea altor substanţe.

    Când organismul nu elimină eficient radicalii liberi, apare ceea ce se numește stres oxidativ, nociv pentru celule și funcțiile corpului. Stresul oxidativ a fost legat de boli de inimă, cancer, artrită, boli respiratorii, accident vascular cerebral, boala Parkinson, boli de ochi etc. Factorii care cresc producția radicalilor liberi în corp pot fi interni, de exemplu inflamațiile, sau externi, ca poluarea, expunerea la raze ultraviolete, fumul de țigară etc. Antioxidanții neutralizează radicalii liberi din corp și astfel contribuie la starea de sănătate.

  De asemenea, există sute de substanțe care acționează ca antioxidanți și interacționează cu alte elemente pentru a ajuta organismul să funcționeze bine. Așadar, antioxidantul nu este un element anume, ci mai degrabă descrie un tip de acțiune al diferitelor substanțe, cum ar fi: vitaminele A, C și E, betacaroten, licopen, luteină, seleniu etc. Flavonoidele, catehinele, polifenolii sunt antioxidanți care se găsesc în alimentele vegetale.

Alimentele bogate în antioxidanți sunt următoarele:

 • Afine;
 • Căpșune;
 • Anghinare;
 • Goji;
 • Zmeură;
 • Kale;
 • Varză roșie;
 • Fasole;
 • Sfeclă;
 • Spanac;
 • Ciocolată neagră;
 • Nuci pecan;

 

     Gătirea alimentelor poate crește sau reduce nivelul de antiodixanți. De exemplu, licopenul dă roșiei culoarea specifică. Dacă preparăm roșiile la foc, licopenul va fi mai ușor de asimilat și folosit de către corp. Pe de altă parte, conopida sau dovleceii își pierd mare parte din calitățile antioxidante când sunt gătite.


     Antioxidanții provin din mai multe surse. Inclusiv corpul produce antioxidanți (endogeni), fructele, legumele și alte vegetale sunt bogate în antioxidanți, iar în anumite situații, aceștia pot fi luați și din suplimente alimentare.

    Diferențele dintre compoziția chimică a fructelor și legumelor vs. cea a suplimentelor cu antioxidanți pot influența efectele și modul de absorbție. De exemplu, în alimente există opt forme chimice ale vitaminei E, în timp ce suplimentele cu această vitamină includ de obicei doar una dintre aceste forme – alfa-tocoferol, substanță folosită și în majoritatea studiilor cu vitamina E.

 Pe lângă toate avantajele pe care le aduc antioxidanții, o doză prea mare de suplimentare cu betacaroten ar putea crește riscul de cancer la plămâni în cazul fumătorilor, în timp ce dozele exagerate de vitamina E din suplimente poate mări riscul de cancer de prostată și un tip de accident vascular cerebral.

   În concluzie, sistemul nostru de luptă împotriva radicalilor liberi nu este perfect, de aceea pe măsură ce îmbătrânim celulele se deteriorează prin oxidare. De aceea trebuie să suplinim această verigă slabă cu o alimentaţie corespunzătoare, bogată în renumiţii antioxidanţi. Este important să ne asigurăm antioxidanții din surse naturale, în primul rând, printr-o alimentație variată, care să includă fructe și legume, atât crude, cât și gătite.

  În al doilea rând, mai ales pentru cei care practică sporturi de anduranță, poate fi benefică suplimentarea, dacă este recomandată de medic, în baza unor investigații specifice. Astfel, o metaanaliză a arătat că antioxidanții au efect benefic asupra febrei musculare, percepția durerii fiind mai redusă imediat după antrenament și la 48 de ore. De asemenea, suplimentarea dietei cu antioxidanți poate preveni reducerea nivelului de fier seric la sportivii de anduranță, potrivit unui alt studiu. 

    Per total, antioxidantii sunt mai puternici atunci cand sunt folositi impreuna. De aceea, suplimentele cu antioxidanti contin mai multe substante antioxidante precum vitaminele C, E, A, dar si seleniu ori betacaroten.

Nutri Med Care

Articole similare